Kommende foredrag

 

"Kom nu! Fortæl en historie!"

Fredag d. 24. januar kl. 13.00.

 

Kom nu! Fortæl en historie! Ved Lis Mærsk Staunstrup.

Fortællinger - det er jo bare ord… og så alligevel. Vi lever i fortællinger og vi finder identitet i fortællinger. Vores egen og vores fælles historie er bestemt en fortælling værd – uden går det slet ikke! Men hvorfor har vi brug for myter og fortællinger i 2025?  Hvad sker der i hjernen, når vi hører en fortælling? Kan alt mon fortælles? Hvad har Aristoteles og Grundtvig at gøre i denne sammenhæng? Og er det sandt at både blikkenslagerens og præstens arbejde begynder med en fortælling? 

Kom og hør en fortælling om fortællingens og dens væsen.

 

 

"Julens salmer"

Fredag d. 31. januar kl. 13.00.

Foredrag ved sognepræst Roar Tuxen Lavik

 

Vores danske julesalmer er en unik sangskat. De er blevet sunget gennem generationer i kirker, i skoler og i vores hjem. Sådan er juleevangeliet blevet sunget ind i folks hjerter – som en gendigtning og fortolkning af juleevangeliet.

Ingemann, Grundtvig og Brorson har hver især på enestående måde bidraget til at belyse juleevangeliet med smukke billeder og en fantastisk sprogdragt, der har beriget den danske julefejring og dansen omkring juletræet.

Vi vil dykke ned i julesalmerne og salmedigterne og også synge nogle af salmerne – og de fleste har jo deres favorit blandt julesalmerne!

 

Laden fredag d. 31. januar 2025 kl. 13.00.
Kontakt sognepræst Roar Tuxen Lavik for yderligere info.

 

 

"Kirken, kongehuset og Madam Wulf"

Fredag d. 14. februar kl. 13.00.

 

Foredrag ved Lis Mærsk Staunstrup.

 

De færreste havde nok forestillet sig, at fæstebondens datter – den senere Marie Wulf – ville blive det store samtaleemne i både kirkelige, borgerlige og kongelige kredse i 1700-tallets København. Men sådan gik det. Maries historie blev tæt forbundet med Vajsenhuspræsten Enevold Ewald og den tyske greve Zinzendorf. I København blev der lavet love, der skulle begrænse bla. Marie Wulfs gudelige forsamlinger og samtidig sendte kongen de første missionærer til Tranquebar. Det hele handlede om, hvordan sandt kristent liv skulle udfolde sig. Kom og hør den modsætningsfyldte historie om kirken, kongehuset og Madam Wulf.

 

 

"Luthers humor og påskebudskab"

Fredag d. 21. februar kl. 13.00.

 

Foredrag ved sognepræst Troels Bak Stensgaard.

 

I sit foredrag vil sognepræst ved Vestervang Kirke i Helsingør, Troels Bak Stensgaard, først give os nogle eksempler på Luthers humor, og derefter fokusere på Luthers forkyndelse af det påskebudskab, som vi fra fastelavns søndag begynder at forberede os til. Til sidst vil han fortælle lidt om Luthers sidste dage, hvor vi i en række rørende og fortrolige breve til hustruen Katharina von Bora eller Käte møder det evangeliske håb og det livsmod, som bar den aldrende reformator i svære tider, hvor helbredet svigtede, og når krigen stod for døren. Sådan kan foredraget måske også bidrage til en fælles besindelse på, hvorfor det er vigtigt at holde fast i arven fra Luther i vor tid.

 

Foredraget afholdes fredag d. 21. februar kl. 13 i Laden, Provst Bentzons Vej 1.

 

"Røveri og magi i Rold Skov"

Fredag d. 14. marts kl. 13.00.

Foredrag ved Lis Mærsk Staunstrup.

 

Man tager mindst én heks, en god flok røvere, tusindvis af flagermus og ikke mindst danmarkshistorie relateret til både de østlige og vestlige stormagter, og så har man hovedingredienserne til fortællingerne fra Rold Skov. Hør om de mennesker der gennem århundreder på forskellig vis har beboet og benyttet Danmarks næststørste skov.

 

"Constanzes kærlighed"

Fredag d. 11. april kl. 13.00.

Foredrag ved Lis Mærsk Staunstrup.

 

Vidunderbarnet Wolfgang Amadeus Mozart blev født i år 1756. Han formår stadig den dag i dag at tryllebinde verden med sine fabelagtige kompositioner. Mozart komponerede 620 værker til trods for, at han kun blev 35 år. Ved sin død efterlod han sig hustruen Constanze. Fortællingen om hende fører os bla. til København, forbi frimurerordenens stamhus på Blegdamsvej og ganske tæt en dansk diplomat.