Fredag d. 19. juni 2020, Kl. 13:00 til kl. 15:00

Muslimer konverterer til den kristne tro i Mellemøsten

Foredrag ved generalsekretær Samuel Nymann Eriksen

I 2014 indtog Islamisk Stat land i Syrien og Irak. Kristne og andre ikke-sunnitiske mindretal blev brutalt internt fordrevet, hvilket bidrog til, at mange kristne helt forlod landene. I Irak var der i 2013, før Islamisk Stats fremmarch, anslået 500.000 kristne i Irak mod kun 120.000 i dag, ifølge biskop Truros rapport til det britiske udenrigsministerium. Samme rapport anslår, at der før borgerkrigen i Syrien var 1,7 millioner kristne i Syrien, mens antallet i dag er faldet til 450.000.

De typisk veluddannede kristne efterlader et stort tomrum bag sig, da de ofte har bidraget positivt til de samfund, de var en del af, blandt andet med oprettelse af hospitaler og uddannelsesinstitutioner. Med deres udvandring bliver Mellemøsten også mindre mangfoldig.

Islamisk Stats brutalitet har bidraget til, at mange muslimer er blevet desillusionerede, har stillet spørgsmål ved deres overbevisning og konkluderet: Hvis IS’ tolkning af vores skrifter er korrekt, så vil vi ikke være muslimer. Det hører Dansk Europamission som anekdotisk viden fra vores samarbejdspartnere, hvilket bekræftes af Arab Barometer ved Princeton University, som siger at andelen af befolkningen i 11 arabiske lande, der anser sig som værende ikke-religiøse, er steget fra 8 procent i 2013 til 13 procent i år. Der er således en bevægelse væk fra islam i Mellemøsten i disse år, som er bemærkelsesværdig i de meget traditionsbundne samfund, og flere muslimer konverterer til den kristne tro.

I 2019 var det 40-året for den islamiske revolution i Iran i 1979. Dengang var anslået 500 muslimer konverteret til den kristne tro. Efter revolutionen har otte kirkeledere lidt martyrdøden, ligesom hundredvis af konvertitkristne har været i fængsel. Dog er flere hundrede tusinder muslimer sidenhen konverteret til den kristne tro og mødes i undergrundskirker. Kirkevæksten er ligefrem blevet et fænomen, som forskningen beskæftiger sig med, eksempelvis ph.d. Sara Afshari i forhold til betydningen af kristent tv samt ph.d. Duane Miller, hvor sidstnævnte skønner, at op til 500.000 muslimer kan være blevet kristne.

En forklaring skal findes i præstestyrets natur – at Iran som verdens eneste land ledes af præster på grundlag af shia-islam, hvorfor præstestyret må stå på mål for, hvorledes den praktiseres. Og når befolkningen, som under shahens forholdsvis sekulære styre nød stor personlig frihed, nu oplever økonomisk nedtur og at være underlagt strenge islamiske regler, skaber det modstand, ikke kun mod ayatollaherne, men også islam selv. Denne frustration forårsager, at mange iranere protesterer og søger alternativer, også i nyreligiøsitet og ateisme.

Fredag den 19. juni, klokken 13.00 i Laden, Provst Bentzons Vej 1, Søborg, kan du høre generalsekretær i Dansk Europamission, Samuel Nymann Eriksen, fortælle om forfulgte kristne i lande som Irak, Syrien, Iran, Yemen og Tyrkiet. Han er cand.scient.pol., har arbejdet godt 11 år med forfulgte kristne og mission i den muslimske verden samt besøgt danskstøttede hjælpeprojekter, til gavn for lokale kristne i en række lande i regionen.

Fredag d. 19. juni kl. 13.00-15.00.

Generalsekretær Samuel Nymann Eriksen
Laden - lok 2, Provst Bentzons Vej, 2860 Søborg, Danmark